Препоручујемо

Литијум - шанса или еколошка претња за Србију (ВИДЕО)

17. новембра 2022.

Након одлуке Владе из јануара, Рио Тинто је саопштио да поштује одлуку Владе Србије да поништи уредбу о реализацији пројекта Јадар. На сајту компаније међутим стоји да је усред кашњења ревидирана динамика реализације Пројекта "Јадар“ и да се очекује да прва комерцијална производња буде најраније 2027. године (претходно је било планирано за 2026. годину).

Бојазан да тачка на ископавање литијума и Рио Тинто ипак није стављена, у јавности је подгрејала нова министарка енергетике Дубравка Ђедовић. Она је говорећи за Еуронеwс рекла да је Србија срећна што лежи на литијуму и да треба да размотри како да тај потенцијал искористи.

На сајту Рио Тинта у Србији такође се наводи да су потписали Меморандум о разумевању са европском компанијом за развој технологије и производњу батерија ИноБат. Баш ове недеље, стиже вест да словачки ИноБат планира отварање фабрике батерија за електрична возила у Србији.

На тему литијума као шансе за Србију или еколошке претње у емисији Евроњуз центар говорили су проф. Драгана Ђорђевић са Института за хемију, технологију и металургију и проф. Рударско-геолошког факултета Динко Кнежевић.

АРХИВА ППНС Пројекат Јадар: Приказ зоне рударских активности са потенцијалним местима утицаја

Ђорђевић: Србија је зелена земља, 70 одсто територије је пољипривредна земља, тај ресурс треба да се користи у будуће време када је храна тражена на тржишту, када климатске промене уништавају земљиште трајно. Из источне Азије имамо велики број климатских избеглица, иду ка Европи јер остају без земљишта. Ми ово што имамо морамо да чувамо, а не да уништавамо трајно. Рудници трајно уништавају земљу.

Кнежевић: Србија је и рударска земља. Кад је била најбогатија била је то због рударства, не због пољопривреде. Ново Брдо је имало више становника него Лондон. Нема никаквих проблема да се отвори још један рудник, 200 их се сигурно неће отворити, данас имате мање од 20.

Ђорђевић: Зашто рударски и геолошки инжењери нису решили тровања од старих јаловишта? Зашто то још увек није решено?

(Водитељ: Остаће то за неке наредне генерације очигледно)

Кнежевић: Паметније.

Ђорђевић: Паметније беже из земље.

Извор: Евроњуз, 16. 11. 2022.

Print Friendly, PDF & Email
Taгови:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Повезани чланци

Претражите сајт

© Copyright 2022 Eкологија Крагујевац
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram