Препоручујемо

Левчани поново на ’стражи’ - повод истражна бушотина ’Балкан истраживања’ у Сибници

13. септембра 2022.

Левчани који се противе пројекту истраживања литијума и бора на својој територији окупили су се у понедељак поподне у катастарској општини Сибница јер је предузеће Балкан истраживања започело припремање терена за истражну бушотину на тој локацији.

Како тврде окупљени, та парцела је купљена пре месец дана, а на терен је изашло исто људство које су уз механизацију и раније затицали у Левчу. Поред геолога, на терену је било и физичко обезбеђење.

Мештани су огорчени овим дешавањем јер представља кршење обећања локалне самоуправе да се прекидају истражне радње ове врсте на територији Левча. Левчани сматрају да је председник општине Александар Ђорђевић одговоран за овај повратак и подсећају да је прошле године изјављивао како је са истраживањима завршено.

Из архиве ППНС, 6. 11. 2021: "…У самом образложењу које ће ићи недвосмислено се каже да Општина Рековац није за експлоатацију литијума, односно да није ни за шта што ће угрозити нашу општину, односно угрозити живот наших људи. Али, оно што ја морам да кажем јесте да никако Министарство, а наравно и сам врх државе, није против свог народа, тако да наш народ нема разлога да сумња и да брине да ће држава урадити нешто што је против њиховог интереса" (Општина Рековац није за експлоатацију литијума - Александар Ђорђевић, председник СО).

Додатну забринутост Левчана ствара чињеница да је у непосредној близини ове парцеле Драговачко језеро. С обзиром на лошу праксу са локација попут Ваљева где су цуриле бушотине, сматрају да планирани радови представљају потенцијално угрожавање животне средине. Зато свој скуп у Сибници објашњавају и као сопствену одговорност на коју обавезује Устав Србије јер "свако има право на здраву животну средину и на благовремено и потпуно обавештавање о њеном стању", а такође је "свако дужан да чува и побољшава животну средину".

Окупљање мештана је започето пре 16 часова.

Око 17:00 људство предузећа се повукли са терена, због истека радног времена, како су протумачили представници удружења Неко брине за Левач. Пре тога је постављена заштитна ограда око парцеле на којој би од уторка требало да буду настављени радови на бушотини са ознаком "РЕК-22-01".

ВИДЕО СНИМАК: НЕКО БРИНЕ ЗА ЛЕВАЧ (0:07:16)

Из овог удружења је синоћ уз поруку "Камп је отворен" јавност обавештена да неће бити повлачења са локације на којој је исписано "Карцином Србије - проклет био ко се овде овајдио".

Рано јутрос окупљање Левчана у Субници је забележила и прва ТВ-екипа (ВИДЕО СНИМАК: НЕКО БРИНЕ ЗА ЛЕВАЧ.

Ко то тамо буши у Левчу, опет?

Према подацима из државне Агенције за привредне регистре (АПР), Балкан Истраживања д.о.о. Београд је друштво са ограниченом одговорношћу основано 18. марта 2016. године.

Претежна делатност ДОО је експлоатација руда осталих црних, обојених, племенитих и других метала.

Законски заступници су Дејан Јовановић (1978) и Ross Richmond Cotton из Аустралије, решењем од 2021. године.

Прошле године је издато и решење о промени пословног имена - обрисано је Јадар Литијум д.о.о. Београд-Чукарица, а уписано Балкан Истраживања д.о.о. Београд-Нови Београд, по пријави коју је поднела Леда Влајковић. Промењено је и седиште привредног друштва, са адресе Београдског батаљона 4, Београд-Чукарица прешло се у Булевар Михајла Пупина 10Д, Београд-Нови Београд.

Промене у овом државном регистру су се дешавале сваке године након оснивања. У 2020. години извршена је промена законског заступника - уместо Душка Љубојевића, држављанина Хрватска, уз функцију директора уписао је Дејан Јовановић.

Решењем АПР из 2019. године брисано је пословно име Центурион металс ДОО Београд-Чукарица, а уписано Јадар литиум д.о.о. Београд-Чукарица.

Узгредница: предузеће Јадар литијум налазило се у Просторном плану Лознице, у одељку Земљиште у обухвату рударских радова. Наведена су истраживања и експлоатација минералних сировина и услови Министарства рударства и енергетике, а овом ДОО била су одобрена геолошка истраживања на локалитету Цер, за минералне сировинебор и литијум. Детаљно: ПРОСТОРНИ ПЛАН ЛОЗНИЦЕ СТАВЉЕН ВАН СНАГЕ - САДРЖАО ЈЕ ОДОБРЕНА ИСТРАЖИВАЊА ЛИТИЈУМА ПРЕДУЗЕЋА: РИО САВА (РИО ТИНТО), ЈАДАР ЛИТИЈУМ И ЕУРО ЛИТИЈУМ.

Током 2018. промењено је пословно име - из Центурион металс ДОО Београд-Вождовац у Центурион металс ДОО Београд-Чукарица, као и име законског заступника - Божо Гузијан (1954) је замењен, а функцију је преузео Душко Љубојевић. Још раније Гузијан је обрисан и као члан ДОО, а његово место заузео је аустралијски Централист ПТY ЛТД.

У 2017. години пословно име је промењено из Нова центаури металс ДОО Београд-Вождовац у Центурион металс ДОО Београд-Вождовац, као и члан ДОО: обрисано је Нова центаури металс ПТY ЛТД, а уписано Божо Гузијан.

Као једини члан ДОО уписан је Централист ПТY ЛТД из Аустралије, са 100 одсто улога. Новчани улог при оснивању 2016. године износио је 10.000 динара.

АПР је објавио и оснивачки акт из 2016. године у којем је као име ДОО наведено Нова центаури металс ДОО Београд, а за директора друштва именован је Божо Гузијан.

Сви ови подаци су јавно доступни на сајту АПР.

Да је реч о литијум-боратном пројекту Рековац, јасно је из такође званичних докумената доступних на сајту компаније Balkan Mining and Minerals Ltd која је са задовољством објавила да почиње бушење на пројекту Рековац литијум-борат:

Литијум као интерес ове компаније у Србији наводио је и топ менаџмент у промотивном видео запису из прошле године.

Подсећамо, мештанима села Драгово код Рековца стигла је опомена пред утужење, коју је поднело привредно друштво "Балкан Истраживања д.о.о. Београд – Нови Београд".

Иако су то схватили као чин застрашивања, Неко брине за Левач и СЕОС се нису повукли са линије одбране завичаја, већ су о свему обавестили јавност својим каналима комуницирања, а обратили су се и јавном медијском сервису. Детаљно у чланку - СЕОС САОПШТИО: БММ НАСТАВЉА С ИСТРАЖНИМ БУШОТИНАМА У РЕКОВЦУ, ДОК МЕШТАНИМА ПРЕТИ НОВЧАНИМ КАЗНАМА; ОД РТС ЗАТРАЖИО ДЕБАТУ О ЛИТИЈУМУ.

Свесни свих чињеница које указују да се у Србији не одустаје од пројеката рудника литијума на плодној земљи, у СЕОС-у су одлучили да формирају еко-штаб, а тим поводом за данас у 10 часова заказана је конференција за медије испред Министарства рударства и енергетике (Немањима 22-26, Београд). На овај догађај позвана је и јавност.

Уочи конференције, из архиве подсећање и како је све почело на територији Левча: У РЕКОВЦУ ОДОБРЕНО ИСТРАЖИВАЊЕ ЛИТИЈУМА ЈОШ 2017, РЕКОВЧАНИ ТО САЗНАЛИ ТЕК 2021. - И ПОБУНИЛИ СЕ

Извор: ПРВИ ПРВИ НА СКАЛИ

Print Friendly, PDF & Email
Taгови:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Повезани чланци

Претражите сајт

© Copyright 2022 Eкологија Крагујевац
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram