Препоручујемо

ПРВИ ПРВИ НА СКАЛИ: Крагујевац без ГМО 2022 међу 15 пројеката које суфинансира Град

13. јуна 2022.

"Крагујевац без ГМО 2022" - један је од 15 пројеката у области заштите животне средине које суфинансира Град Крагујевац, спроводи удружење ПРВИ ПРВИ НА СКАЛИ (ППНС), а реализоваће се у периоду од јула до децембра 2022. године у онлајн формату на порталу удружења prviprvinaskali.com.

Проблем у локалној заједници

Иако животну средину и јавно здравље штити више закона, у овом контексту пре свих Закон о генетички модификованим организмима (ГМО) из 2009. године - забраном узгоја и промета, и протеклих годину дана долазило је до драстичних кршења закона која потенцијално доводе до угрожавања здравља становништва и средине у којој живи.

Због угрожавања животне средине и јавног здравља незаконитим узгојем и прометом ГМО, који се од прошле године бележе и на територији Шумадијског округа, неопходно је даље подизање нивоа информисаности грађанства о ГМО. Пројекат то омогућава упознавањем са резултатима истраживања, представљањем стручних радова, указивањем на последице које носе ГМ систем исхране и губитак прехрамбеног суверенитета.

Ове године биће ангажовано двоје стручних сарадника-консултаната удружења за предавања:

 • проф. др Јелена Бошковић - ГМО и животна средина - комплетан утицај,
 • др Владан Угреновић - Органска производња и биодиверзитет.

У циљу популаризације тема пројекта, биће организоване и две пројекције на порталу: документарног филма "Аргентинско лоше семе" (ексклузивно уступљена права ППНС-у) и ин мемориам интервју проф. др Арпада Пустаија.

Пројекат укључује и представљање уџбеника "Иновације у прехрамбеном систему", који је "писан тако да га могу читати и разумети сви којима је ова област интересантна", а чији је аутор проф. др Татјана Бранков, стални стручни сарадник-консултант нашег удружења.

Сви догађаји имаће засебне, благовремене најаве.

Активности ППНС пре 2022.

Подсећамо, ППНС трећу годину у низу спроводи пројекте о ГМО, уз суфинансирање Града Крагујевца.

У оквиру првог пројекта "Србија без ГМО - два закона, 20 година" (2020) одржана су три предавања:

 • Ковид-19 - Катализатор повећања прехрамбеног суверенитета? - проф. др Татјана Бранков
 • Србија и ГМО - прошлост, садашњост и будућност - проф. др Миодраг Димитријевић
 • Агроекономски показатељи штетности ГМО за Србију - проф. др Миладин М. Шеварлић

Предавањима је претходила ексклузивна пројекција на филма Џеремија Сајферта "ГМО ОМГ".

РЕЗИМЕ ПРОЈЕКТА 2020 - ОВДЕ.

Као део садржаја другог пројекта "Крагујевац без ГМО 2021" најпре су приказани еколошки документарни филмови Владимира Перовића "Живот је" и "Жеђ каменог мора", а затим су одржана још три предавања:

 • Органска производња, ГМО и заштита животне средине - проф. др Снежана Ољача
 • ГМО, баласт модерне пољопривредне производње - Богдан Цекић
 • Очување старих сорти, за Србију без ГМО - др Ивана Петровић.

Уводничар предавања био је Дејан Милошевић, оснивач удружења и менаџер пројеката.

РЕЗИМЕ ПРОЈЕКТА 2021 - ОВДЕ.

Снимци свих предавања трајно су доступни на порталу ПРВИ ПРВИ НА СКАЛИ у одељку Крагујевац без ГМО, као и на Јутјуб каналу удружења.

Сваке године у периоду од 2016. до 2019. ППНС је био координатор маршева за Србију без ГМО, најпре у Крагујевцу (2016) - када је организована и трибина "Како да Србиј о(п)стане без ГМО?", уз пратећу изложбу дечјих радова у Позоришту за децу - а потом и у више градова Србије (2017, 2018. и 2019) - истовремено када су се у свету организовали маршеви против Монсанта.

Између месечних активности, на порталу ПРВИ ПРВИ НА СКАЛИ објављују су актуелности, стручни радови, анализе ГМ система исхране и ГМО, а садржаји су разврстани по одељцима: О ГМО; ДОКУМЕНТИ; СВЕТЕВРОПА; СРБИЈА; ГРАДОВИ И ОПШТИНЕ; КРАГУЈЕВАЦ БЕЗ ГМО; ВИДЕО.

Садржаји објављени на порталу ППНС популаришу се константно на друштвеним мрежама - најзаступљенији је Фејсбук (ФБ стране ПРВИ ПРВИ НА СКАЛИ - око 6.500 пратилаца, Србија без ГМО - више од 52.000 пратилаца, ФБ групе Крагујевац без ГМО - преко 2.600 чланова, Стоп ГМО у Србији - 19.000 чланова), а редовна прослеђивања су на Твитеру и Инстаграму.

Паралелно са овогодишњим пројектом, удружење ППНС у истом периоду спроводи и пројекат "Израда и ажурирање сајта Екологија Крагујевац". Циљ је увећање видљивости пројеката удружења која су посвећена заштити животне средине на територији Крагујевца, попут 15 овогодишњих које суфинансира Град - детаљније у чланку на порталу Удружење ПРВИ ПРВИ НА СКАЛИ покреће сајт Екологија Крагујевац.

О ППНС

Удружење ПРВИ ПРВИ НА СКАЛИ регистровано је 2019. године. Настало је на темељима истоименог мултимедијалног портала покренутог 2014. године (домен је активиран 2012) - детаљно: СТАТУТ ППНС.

Посвећеност генетички модификованим организмима као теми датира од 2013. године када је Граду Крагујевцу и формално предложено усвајање декларације о ГМО - са слоганом "Оставимо земљу наших предака нашој деци без ГМО", што су одборници Скупштине и учинили 27. децембра, једногласно. Ускоро се Крагујевац нашао међу 136 градова и општина (од 169, ван територије Косова и Метохије) чији су се одборници, њих око 8.000, одредили да не желе ГМО на својој територији. У склопу активности за усвајање декларације, уз прикупљање потписа, те године је организована и трибина у скупштинској сали Града Крагујевца, чији је саставни део било предавање проф. др Миладина М. Шеварлића, копредлагача овог документа, уз Друштво пчелара Крагујевца и Дејана Милошевића.

Истраживања и објаве на порталу о ГМО, као и о заштити животне средине у целини, донели су неколико признања за ППНС:

 • Награду за новинарство у области заштите животне средине, 2015 (за серијал садржаја о ГМО) - Регионалног центра за животну средину
 • Зелени лист - заштитник животне средине, за 2019 - еколошког магазина "Чекајући ветар" Радио Београда 2 и Друштва горана Војводине (највеће и најстарије еколошке акције у Србији, покренуте пре 39 година)
 • Златну значку и плакету, 2020 - поводом 150 година Савеза пољопривредних техничара и инжењера ("за изузетан допринос афирмацији здравствено безбедне хране и одрживом развоју пољопривреде и села Србије")

Рад на порталу омогућио је стицање грантa Европског новинарског центра (European Journalism Fund) током пандемије 2020. године.

Фото: Град Крагујевац; Зоран Петровић; Иван Стојановић; Небојша Раус

Print Friendly, PDF & Email
Taгови:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Повезани чланци

Претражите сајт

© Copyright 2022 Eкологија Крагујевац
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram