Препоручујемо

Климатске промене довеле паука-осу у Србију

25. августа 2022.

Климатске промене и миграције људи из свих делова света, доносе на наше просторе необичне инсекте. У Пожеги се тако, појавио паук који насељава централну и северну Европу, северну Африку, делове Азије и Азорска Острва.

За својих скоро 90 година Пане Виторовић из Пожеге није видео таквог инсекта. Необични посетилац га је изненадио, док је уређивао двориште.

„Можда има 7-8 дана, док сам овде цвеће мало плевио и како кажемо растресао, угледам једном веома необичног паука, величине и облика као стршљен. И ја запрепашћен, никад у животу нисам тако нешто видео, и необичну мрежу je направио“, каже Виторовић.

„Мрежа је специфична, као ДНК и шта је специфично код њега да је женка два пута већа од мужјака. Тако да одмах можемо да знамо ко је мушки, ко је женски инсект“, истиче инжењер за заштиту биља Милован Илић.

Паук-оса je реткост на нашим просторима. У питању је осмоноги ловац, али за људе не представља опасност, тврди Илић.

„Не, има много штетних инсеката, а он је један од корисних – муве, разне штетне бубе, осе и лептире он хвата у своје замке, клопке и тако их поједе. Такви инсекти могу да се користе у еко баштама, где се спречавају штетни инсекти. Не коришћењем пестицида“, објашњава Илић.

„Нисам дозволио да извршим пробу да ме уједе, па да видим да ли је отрован или није“, шали се Пане Виторовић.

Иако није отрован, у самоодбрани може човеку нанети болан ујед. Међутим, у летњем периоду опасност прети од других инсеката, поготово приликом брања воћа.

Пчеле, осице, стршљени чест су узрок долазака у дом здравља, посебно крпељи, ради њиховог одстрањивања, наводи др Илија Вукадиновић, директор Дома здравља у Косјерићу.

Због изгледа, паук-оса је и кућни љубимац, који у контролисаним условима живи годину и по дана. Колико ће опстати у дворишту Виторовића показаће време. Пожега лети има високе температуре, али зато зимски мразеви могу да буду и испод 20. подељка.

Предраг Стојковић

Извор: РТС

Print Friendly, PDF & Email
Taгови:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Повезани чланци

Претражите сајт

© Copyright 2022 Eкологија Крагујевац
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram