Препоручујемо

Град прихватио предлог ППНС - у 2023. увећава средства за програме заштите животне средине

15. новембра 2022.

Град Крагујевац прихватио је предлог удружења ПРВИ ПРВИ НА СКАЛИ (ППНС) да се у 2023. години увећавају средства из буџета намењена за суфинасирање програма заштите животне средине (ЗЖС).

Ово је за сајт Прессек потврдио Ненад Станишић, члан градског већа задужен за финансије.

- Имали смо предлог једног удружења да се увећају средства за програме заштите животне средине. Прошле године је за тај конкурс било предвиђено 2,5 милиона динара. Предлог је био да се та средства увећају за најмање 20 одсто. Предлог смо усвојили те ће за конкурс 2023. бити издвојено три милиона динара, казао је Станишић.

Сходно позиву Града Крагујевца поводом Јавне расправе о Нацрту Одлуке о буџету града Крагујевца за 2023. годину, ППНС је 26. октобра доставио предлог и пратеће сугестије које се односиле на Нацрт и Образложење Одлуке у области ЗЖС.

Предлог

ППНС је предложио увећање планираних средстава за реализацију пројеката/програма удружења у области ЗЖС на територији града Крагујевца за 2023. годину за најмање 20%, уместо уписаних 2.500.000 динара - бар 3.000.000 динара.

Образложење I

У Годишњим плановима јавних конкурса града Крагујевца за 2020, 2021. и 2022. годину Град Крагујевац је предвиђао 1.500.000, 2.000.000, односно 2.500.000 динара за област ЗЖС. Усвајањем предлога био би настављен тренд годишњег раста суфинансирања од 500.000 динара. Увећањем средстава би већи број удружења био мотивисан да конкурише, а такође би комисија могла да увећа предложена средства за пројекте и програме који испуњавају критеријуме конкурса.

Ово је предложено након помног праћења активности градских удружења за потребе сајта Екологија Крагујевац који суфинансира Град, а на којем се одваја простор за суфинансирана удружења, али и остала која на други начин обезбеђују буџет за спровођење својих активности, а важе за посведочене заштитнике животне средине. Предлог се ослањао на број удружења чији је пројекат подржан од стране града, а који се помиње у Образложењу: "вредност у базној години 2021 - 12, очекивана вредност 2022 - 17, циљана вредност 2023 - 17".

ППНС је истакао да је Планом развоја Града Крагујевца за период 2021-2031 ЗЖС је један од приоритета (IV), да је у СWОТ анализи као снага наведен ојачан невладин сектор у области ЗЖС, а као једна од слабости недостатак финансијских средстава за реализацију пројеката. Уз то, у том стратешком документу пише да "становништву није довољно развијена свест о јавном здрављу и ЗЖС, тј. о последицама по здравље појединца и јавно здравље услед неадекватног понашања према животној средини и радној околини".

Били су то додатни мотиви за упућивање предлога, у очекивању да ће бити прихваћен и тиме пружен допринос даљој реализацији мера и циљева Плана развоја нашег града чија је визија - Крагујевац "зелени град".

Сугестија

Повезано са планирањем и расподелом средстава, ППНС је овом приликом сугерисао да период расписивања јавног конкурса у области ЗЖС буде што је могуће раније у јануару 2023. године, како би трајање одобрених програма/пројеката било бар 11 месеци (у пракси је то највише десет месеци).

Образложење II

ППНС сматра да највећи број удружења не може да планира и спроводи своје активност у дужем периоду током године, а нарочито изостаје деловање крајем зиме и током пролећа. Тада је могућ интензиван рад са децом и младима који похађају основне и средње школе, односно бораве у предшколским установама, а као циљној групи су им намењени едукативни програми и пројекти.

У 2022. години је једино за "остваривање и унапређивање јавног интереса у области јавног информисања" био објављен конкурс у првом месецу, за шта је Град Крагујевац определио 10.000.000 динара. Сходно горенаведеном, ППНС је оценио да би у истом рангу требало да буде и област ЗЖС.

Генерална сугестија

У Нацрту Одлуке "невладине организације" се помињу у 13 наврата (у Образложењу четири пута). С обзиром да Агенција за привредне регистре препознаје удружења (а не НВО), за која постоји и могућност претраживања, ППНС је сугерисао и да се у коначну верзију документа уместо "невладине организације" унесе појам удружења, у складу са Законом о удружењима.

Иначе, из поменутог чланка Прессека сазнајемо да ће захваљујући предлозима и сугестијама грађана буџет бити усмерен и на сређивање прилаза Спомен-парку из правца насеља Багремар, као и за санацију спортског терена у Пиварском парку.

Поред тога, на предлог Шумадијског центра за грађански активизам "Рес публика", увећава се и буџет за медијски конкурс. Прошле године је издвојено 10 милиона динара, предложено је 15 милиона, а износ ће бити увећан такође за 20 одсто - на 12 милиона динара, објаснио је Станишић.

Крагујевчани су предлагали и да се асфалтирају улице, прошири водоводна мрежа, уведе јавно осветљење…, што је прослеђено Градској управи за комуналне делатности која ће почетком године радити план санације и реконструкције, објавио је Прессек.

Фото: Pixabay
Извор: ПРВИ ПРВИ НА СКАЛИ

Print Friendly, PDF & Email
Taгови:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Повезани чланци

Претражите сајт

© Copyright 2022 Eкологија Крагујевац
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram