Препоручујемо

Енергетика довози угаљ у складу са законом - надлежни одговорили грађанима

30. августа 2022.

Неформална група Крагујевчана "Љубитељи Пиварског парка" запазила је последњих дана да се поново довози угаљ на матичну адресу Енергетике, иако је за нову сезону најављен прелазак на гас. Како наводе Пиварци, да не би "долазило до разних забуна или такозваних спинова", овим поводом су контактирали члана Градског већа за комуналне делатности Владимира Максимовића, који је уједно и помоћник директора за економику тог предузећа.

- Од ове грејне сезоне није предвиђено коришћење угља ни на једној локацији Енергетике. Све котларнице су предвиђене за рад на гас. Поменуте активности које се спроводе на локацији су у складу са Законом о енергетици и само у ту сврху се набављају, пише на почетку одговора који је упутио Максимовић.

У одговору је уследио цитат два става Члана 345 тог закона:

"Енергетски субјекти који обављају делатност производње топлотне енергије из природног гаса за снабдевање тарифних купаца топлотне енергије дужни су да обезбеде могућност супституције природног гаса другим енергентима у количини која ће омогућити најмање 15 дана њихове просечне производње топлотне енергије у јануару, фебруару и марту за претходних пет година.

Оперативне резерве деривата нафте, угља и других енергената користе се у случају краткотрајних поремећаја на тржишту, услед хаварија и других непредвиђених ситуација због којих је угрожена сигурност рада појединих делова енергетског система или енергетског система у целини".

ПРИЛОГ: ЗАКОН О ЕНЕРГЕТИЦИ

Максимовић је, без навођења детаља, додао да "динамика реализације пројекта уклањања пепела са матичне локације Пивара иде по динамици предвиђеној са Министарством заштите животне средине и у складу са договором на састанку који смо имали код Градоначелника", објавили су Лјубитељи Пиварског парка.

Ова неформална група је у мају известила јавност да је поводом несанираног пепелишта на истој адреси издејствовала састанак са надлежнима у граду, а њихови саговорници били су градоначелник Никола Дашић, директор Енергетике Андреја Илић и поменути Владимир Максимовић.

Тада су обавештени да је "новац за извоз пепелишта добијен од Међународне банке за обнову и развој (ИБРД)", да се "време трајања пројекта правда у Лондону" и да "не сме да се не заврши оно што су навели".

Пиварцима је још речено да је покривање пепелишта немогуће јер је потребно до 10 хектара мреже за коју Енергетика нема новца. Уз то, сазнали су да "редовно заливање може да поремети својство пепела, да не може да се користи касније за асфалт, а тиме нема где ни да се помери".

Надлежни су том приликом потврдили да се "прелази на гас коначно од следеће сезоне", као и да "неће више бити честица у ваздуху које ће се разносити свуда".

Пошто остаје проблем пепелишта јер ће га ветар разносити, надлежни су затражили списак улица које су фреквентне како би их комунално предузеће прало једном недељно, написали су Лјубитељи Пиварског парка.

Подсећамо, овом састанку је претходила акција испред Енергетике, као вид борбе за решавање проблема пепелишта у том крагујевачком насељу. Пиварци су на скупу изразили своје незадовољство и указали на здравствене и остале проблеме које пепео ствара. На скупу је потписивана петиција, а све се одвијало под слоганом "Имам право да дишем здраво".

ГАЛЕРИЈА ЕКОЛОГИЈА КРАГУЈЕВАЦ: ИМАМ ПРАВО ДА ДИШЕМ ЗДРАВО

Фото: Љубитељи Пиварског парка; Коки Јовановић
Обрада: ПРВИ ПРВИ НА СКАЛИ

Print Friendly, PDF & Email
Taгови:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Повезани чланци

Претражите сајт

© Copyright 2022 Eкологија Крагујевац
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram