Препоручујемо

Екомар: Одржане јавне консултације о Програму заштите животне средине у Крагујевцу

13. децембра 2022.

Удружење Екомар успешно је организовало јавне консултације са заинтересованим странама о изради Програма заштите животне средине (ЗЖС) града Крагујевца за период до 2032. године. Реч је о једном од најважнијих планских докумената у области ЗЖС, а доноси се у складу са Законом о заштити животне средине.

Јавном позиву Екомара одазвали су се заинтересовани грађани и организације, представници локалне самоуправе и приватног сектора који су доставили своје предлоге и сугестије за израду овог стратешког документа.

- У пуној сали ресторана Језеро грађани, представници града, институција, организација и научних институција разговарали су о томе како да обезбедимо зелену перспективу нашег града. Дивна енергија, размена идеја и мишљења… Крагујевац има људе којима је стало, јавно су подељени утисци из Екомара.

У Екомару сматрају да је овај програм "потребан као први корак ка обезбеђивању зелене перспективе града". Пошто је важан за све становнике Крагујевца, неопходно је да процес израде буде јаван.

На консултацијама су организовани округли столови на пет тема: заштита вода, заштита ваздуха, заштита од буке, управљање отпадом, биодиверзитет и зелена инфраструктура. Разговарало се и о темама које су иницирали присутни грађани, а сви прикупљени предлози биће достављени Граду на даље разматрање при изради нацрта овог документа.

Предстоји даље ангажовање радне групе коју је Град оформио у октобру, у циљу обављања стручних послова координације и мониторинга у току процеса израде Програма која је поверена предузећу Екологика урбо. Међу задацима радне групе је и праћење плана и динамике израде нацрта програма, контролисање тока израде, као и обавештавање јавности о учињеном.

Из досадашњег рада произашла је радна верзија садржаја чија су поглавља:

 • ПОДАЦИ О ТЕРИТОРИЈИ
 • ВИЗИЈА, ОДНОСНО ЖЕЉЕНО СТАЊЕ ЧИЈЕМ ДОСТИЗАЊУ ДОПРИНОСИ ПОСТИЗАЊЕ ОПШТИХ И ПОСЕБНИХ ЦИЉЕВА
 • ОПИС И АНАЛИЗА СТАЊА ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ, СА ЕФЕКТИМА НА ЗДРАВЉЕ ЉУДИ
 • МЕЂУСЕКТОРСКИ УЗРОЦИ ДЕГРАДАЦИЈЕ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ
 • ПРИВРЕДНИ СЕКТОРИ И ЊИХОВИ УТИЦАЈ НА ЖИВОТНУ СРЕДИНУ
 • ЦИЉЕВИ ЗАШТИТЕ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ
 • МЕРЕ ЗА СПРОВОЂЕЊЕ ПРОГРАМА ЗАШТИТЕ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ
 • АКЦИОНИ ПЛАН (НОСИОЦИ, НАЧИН И ДИНАМИКА РЕАЛИЗАЦИЈЕ)
 • ФИНАНСИРАЊЕ ГРАДСКОГ ПРОГРАМА ЗАШТИТЕ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ
 • ИЗВОРИ ФИНАНСИРАЊА
 • ФИНАНСИРАЊЕ ПРОГРАМА
 • ПРАЋЕЊЕ СПРОВОЂЕЊА ПРОГРАМА И РЕАЛИЗАЦИЈЕ АКЦИОНОГ ПЛАНА

ПРИЛОГ: РАДНА ВЕРЗИЈА САДРЖАЈА ПРОГРАМ ЗАШТИТЕ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ НА ТЕРИТОРИЈИ ГРАДА КРАГУЈЕВЦА (2023-2033)

По изради коначне верзије нацрта овог програма, грађани ће имати 30 дана за јавни увид, а представници Градске управе биће у обавези да заинтересованим странама пруже све потребне информације о Програму, као и да им помогну при подношењу предлога и сугестија.

Када Програм буде и усвојен, важиће наредних десет година.

ВИДЕО: ПРИЛОГ РТК

Фото: Екомар
Извор: ПРВИ ПРВИ НА СКАЛИ

ЕКОМАР САЈТ, ФБ СТРАНА, ИНСТАГРАМ

Print Friendly, PDF & Email
Taгови:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Повезани чланци

Претражите сајт

© Copyright 2022 Eкологија Крагујевац
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram