Препоручујемо

Екомар: Лоша еколошка слика језера у Шумарицама

13. септембра 2022.

Удружење Екомар објавило је да резултати биолошких анализа (фитопланктона) показују да је вода језера у Шумарицама у августу 2022. године V класе, дакле лошег еколошког потенцијала.

Према критеријуму Светске здравствене организације који за процену узима број ћелија цијанобактерија по мЛ у води која се користи за спорт и рекреацију, вода акумулације Шумарице припада средњем нивоу здравственог ризика, појашњава Екомар.

Присуство и повећање бројности Cyanobacteria (врста Chrysosporum bergiiAphanizomenon flos-aquae), а посебно присуство инвазивне цијанобактерије Raphidiopsis рациборскии у акумулацији Шумарице захтева посебну пажњу. Све цијанобактерије чије је присуство забележено потенцијлно продукују цијанотоксине који могу да угрозе како живи свет у води (бескичмењаке, рибе), тако и децу и људе који користе те организме у исхрани, али и воду за различите спортско-рекреативне активности, стоји у обавештењу Екомара.

Удружење даље појашњава да се цветање цијанобактерија јавља у условима повећаних концентрација нитрата и фосфата. У језеру су концентрације нитрата повећане. Месецима се у језеро улива канализациона вода. Проблем колектора у насељу изнад језера није решен. Очекујемо да Град, ЈКП Водовод и канализација, СД Раднички учине све да не дође до трајног угрожавања овог воденог екосистема. Крајње је време да се схвати да загађење мора да се заустави и да решавање уливања канализационих вода у језеро мора да буде приоритет.

Екомар је урадио анализу на Природно-математичком факултету Универзитета у Крагујевцу по стандардима и методама предвиђеним Правилником о параметрима еколошког и хемијског статуса површинских вода и параметрима хемијског и квантитативног статуса подземних вода ("Сл. Гласник РС", бр. 74/2011).

Истраживање је део пројекта "Еколошка слика језера у Шумарицама" који је подржан од стране Града Крагујевца за 2022. годину.

Фото: Екомар

Снимак екрана: СПД Раднички

ЕКОМАР САЈТ, ФБ СТРАНА, ИНСТАГРАМ

Print Friendly, PDF & Email
Taгови:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Повезани чланци

Претражите сајт

© Copyright 2022 Eкологија Крагујевац
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram