Препоручујемо

Екомар: Јавне консултације поводом израде Програма заштите животне средине у Крагујевцу

5. децембра 2022.

Поводом израде Програма заштите животне средине града Крагујевца, удружење Екомар организује јавне консултације у ресторану Језеро (Града Сирена 15) у понедељак 12. децембра од 12 до 16 часова.

Екомар обавештава јавност да је у току израда Програма заштите животне средине за период до 2023. године и уједно позива суграђане да се укључе у овај процес.

- Својим знањем, коментарима и сугестијама можете да допринесете да овај Програм буде по мери грађана и суштински омогући очување животне средине града. Програм представља један од најважнијих планских докумената који ће дефинисати област заштите животне средине града за наредних десет година, појашњава Екомар.

Ово удружење наводи да је Крагујевац један од најзагађенијих градова у Србији. Од 2014. године не постоји документ којим се планира заштита животне средине у Крагујевцу, а средства која се из буџета одвајају за ову област су свега 0,1% градског буџета.

Програм заштите животне средине града Крагујевца представља први корак ка обезбеђивању зелене перспективе града. Програм је важан за све становнике града Крагујевца и зато је неопходно да процес израде буде јаван, сматрају у Екомару.

Удружење позива све заинтересоване грађане и организације да својим предлозима и сугестијама допринесу процесу израде Програма заштите животне средине и искористе своје право на учествовање у процесима израде планских документа. Заинтересовани грађани треба да потврде своје учешће на консултацијама најкасније до петка 9. децембра на мејл udruzenje.ekomar@gmail.com.

На консултацијама ће бити организовани округли столови на теме: 1) заштита вода, 2) заштита ваздуха, 3) заштита од буке, 4) биодиверзитет и зеленаинфраструктура, 5) управљање отпадом.

Циљ округлих столова је мапирање најзначајнијих проблема, дефинисање потреба грађана и формирање адекватних предлога за унапређење стања у овим сегментима животне средине града Крагујевца.

Агенда јавних консултација

12:00 Марија Симић Савић, удружење Екомар: уводна реч – "Значај укључивања јавности у процес израде планских документау области заштите животне средине"
12:30 мр Драган Маринковић, начелник службе за заштиту животне средине града Крагујевца: "Значај Програма заштите животне средине за град Крагујевац"
13:00-16:00 - Рад по групама

1. Заштита вода - проф. др Снежана Симић, Универзитет у Крагујевцу, Природно-математички факултет; Кристина Маркељић, мастер биолог
2. Заштита ваздуха - Дејан Милошевић, удружење ПРВИ ПРВИ НА СКАЛИ
3. Биодиверзитет и зелена инфраструктура - доц. др Снежана Бранковић, Универзитет у Крагујевцу, Природно-математички факултет
4. Управљање отпадом - др Маја Ђукић, научни сарадник Институт за хемију
5. Заштита од буке - Катарина Митровић, дипл. инжењер технологије, Грин инжењеринг

Осим наведених области, разговараће се и о другим темама значајним за израду нацрта Програма заштите животне средине, као што су климатске промене, јонизујуће и нејонизујуће зрачење, рибарство, заштита земљишта, циркуларна економија…

Зелена перспектива града Крагујевца је у нашим рукама, само заједно можемо омогућити здравију и чистију будућност Града - порука је Екомара.

ВИДЕО: МОЗАИК РТК - МАРИЈА СИМИЋ САВИЋ, ЕКОМАР (24:10-35:10)

Удружење за промоцију и еколошки маркетинг Екомар је организација која се бави питањима заштите животне средине, првенствено очувањем и побољшањем животне средине града Крагујевца. Више о удружењу и досадашњем раду, може се пронаћи на сајту Екомара.

ЕКОМАР САЈТ, ФБ СТРАНА, ИНСТАГРАМ

Print Friendly, PDF & Email
Taгови:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Повезани чланци

Претражите сајт

© Copyright 2022 Eкологија Крагујевац
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram