Препоручујемо

Екомар: Дијалог о ПППН Гружа 30. августа

26. августа 2022.

Поводом израде Просторног плана подручја посебне намене слива акумулације Гружа, удружење Екомар биће домаћин састанка представника удружења и заинтересованих грађана у Бизнис иновационом центру у уторак 30. августа од 12 часова.

Екомар подсећа да је Влада Републике Србије 10. марта донела одлуку о изради новог Просторног плана подручја посебне намене слива акумулације Гружа (ПППН Гружа).

ПРИЛОГ: Одлука о изради Просторног плана подручја посебне намене слива акумулације Гружа

Пре тога (у децембру 2021), донета је и одлука о изради Стратешке процене утицаја ПППН Гружа на животну средину (СПУ).

ПРИЛОГ: Одлука о изради Стратешке процене утицаја Просторног плана подручја посебне намене слива акумулације Гружа

Подручје за које се доноси Просторни план обухвата делове територије четири локалне самоуправе: Крагујевац, Чачак, Кнић и Горњи Милановац. Важећи Просторни план датира још из 1976. године јер је план израђен 2011. године одбачен две године године, појашњава Екомар.

Акумулација Гружа представља важан сегмент у саставу Ибарског-шумадијског регионалног система за водоснабдевање, због чега слив ове акумулације има посебну намену. У Екомару сматрају да је из тог разлога важно дефинисати планска решења просторног развоја подручја посебне намене, као и других значајних области (заштита животне средине, природних вредности и културних добара, уређење и коришћење простора, пољопривреда, привреда, туризам, економија, саобраћај, инфраструктура и слично).

- У оквиру својих активности, желимо да идентификујемо и окупимо што већи број заинтересованих страна, на чији рад, деловање и интересе могу утицати решења која ће овим планским и стратешким документима бити дефинисана. С обзиром да као грађани можемо учествовати у процесу израде ових докумената, веома је важно информисати и оснажити све заинтересоване стране да учествују у овом процесу и отпочети дијалог свих страна, како би заједничким напорима, дошли до предлога за унапређење ПППН Гружа, кажу у Екомару.

Удружење позива све грађане и организације цивилног друштва које ову тему препознају као значајну да се укључе у дијалог и присуствују поменутом састанку.

Овај План је осим за грађане Крагујевца изузетно важан и за развој општине Кнић, па је Екомар протеклог месеца започео дијалог са представницима општине Кнић, у цљу проналажења најбољег решења за очување ове акумулације. Састанку са представницима Екомара присуствовао је председник општине Кнић Срећко Илић, члан општинског већа Рајко Пантовоћ и директорка Туристичке организације Кнића Драгица Илић.

Састанак у Крагујевцу је део активности које се спроводе у оквиру пројекта "Одговор локалних заједница на креирање планских документа од значаја за очување акумулације Гружа", унутар пројекта Београдске отворене школе "Зелени инкубатор", а уз финансијску подршку Европске уније и Фондације Фридрих Еберт.

Екомар се бави првенствено очувањем и побољшањем животне средине. Више информација о удружењу и досадашњем раду налази се на сајту www.ekomar.org.

Извор: Екомар
Фото, архива: Екомар
; ПРВИ ПРВИ НА СКАЛИ
Обрада: Екологија Крагујевац

Print Friendly, PDF & Email
Taгови:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Повезани чланци

Претражите сајт

© Copyright 2022 Eкологија Крагујевац
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram