Препоручујемо

Еколошко ходочашће Францускиње (и) кроз Србију

27. августа 2022.

С обзиром на то да је екологија озбиљан проблем појављују се многи покрети који покушавају да подстакну људе да се еколошки пробуде. Један такав је и глобални покрет „Спасимо земљиште“ због ког је Францускиња Натали Масе одлучила да пође на пут од Тулона у Француској до Коимбатора у Индији како би пробудила свест људи о глобалном проблему загађења земљишта.

Натали је своје путовање започела 21. јуна и до данас је обишла Француску, Италију, Словенију и Хрватску. За овај необичан пут одлучила се како би помогла покрету за који се и сама залаже.

„Била сам дирнута поруком „Спасимо земљиште“ и помислила да би овај пројекат могао да помогне у њеном ширењу и подизању свести, као и упознавању људи са еколошким праксама. Зато се врло често зауставим на еколошким фармама и еколошким манифестацијама посвећеним деци и слично“, казала је она.

Што се тиче досадашњег путовања, Натали је стекла различите утиске о европским државама у погледу тог проблема. Она је кроз познанства са људима, које је сретала током свог путовања, закључила да Италијани имају највећи ниво еколошке свести. Тамо је боравила у периоду суше, па је због тога у њој провела и највише времена.

„Тамо сам упознала пуно освешћених људи и видела велики број органских фарми. У Пјетра Лигуре сам видела и золошки врт „Асинола“ који је истовремено био и својеврсна школица. У њему се деца информишу о природи и едукују их о екологији још од малих ногу. То ме заиста одушевило. Кроз Италију сам пролазила око месец дана“, напоменула је Натали.

Поред Италије, Натали је висок степен еколошке свести приметила у Француској, али како каже и Новосађани су поприлично свесни проблематике. С обзиром на то да је у нашем граду наишла на велико интересовање медија за њену причу, сматра да су људи довољно обавештени о тој теми, а такође је приметила и велики број продавница органске хране. На основу тога, истиче да са досадашњег путовања носи лепе успомене, али и то да овај пут не схвата као забаву већ врло озбиљно.

„Можда ће се људи запитати о овој проблематици, а онда ће, корак по корак, постајати све свеснији о ургентности овог проблема. Ово радим управо због хитности ситуације и неопходности преношења поруке да се нешто мора предузети. Зато сматрам да би један овакав пројекат могао да помогне у преношењу поруке, док истовремено на свом путу упознаје много људи. На овај ћу начин привући и преко потребну пажњу медија, што је веома важно, тако да је он уједно и канал за комуникацију", рекла је Натали Масе.

Овим путовањем свакако привлачи пажњу. Иако некима није јасно због чега се одлучила на овако далек пут, Натали сматра да је кроз сусрете са медијма и разним људима успела у својој намери да шири свест о еколошкој кризи.

ТВ-ПРИЛОГ:

Марина Самарџић
Извор: РТВ

Print Friendly, PDF & Email
Taгови:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Повезани чланци

Претражите сајт

© Copyright 2022 Eкологија Крагујевац
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram