Препоручујемо

Еко стажа: Протест пребројавања - 4. децембар 2022.

28. новембра 2022.

Неформална група грађана Еко стража саопштава да се трогодишња борба за безопасан ваздух наставља организовањем "Протеста пребројавања" који је заказан у Београду поред Старог савског моста за недељу 4. децембар у "пет до дванаест".

- Уколико нас се скупи 30.000 знаћемо да имамо довољно јаку критичну масу за радикализацију и шест дана касније затворићемо пет београдских мостова, најављује Еко стража.

Даље у позиву "еко стражара" пише:

- Сада је право време да видимо колико нас има. Немојте се бојати јер сигурност је управо у бројевима. Молимо све приватнике који имају запослене који раде недељом да их пусте на два сата да дођу на протест. Позовите пријатеље, родбину, колеге и познанике да се придруже и да се изборимо за нешто што је јавни интерес преко шест милиона грађана - да дишемо ваздух који није опасан за дисање. Поделите слику преко Вајбер и Воцап група. За који дан ћемо направити верзију брошуре за штампање и окачити радне фајлове, па можете позив самоиницијативно одштампати и поделити по комшилуку или где већ желите.

Еко стража указује да је одмах по најави радикализације премијерка Ана Брнабић најавила нову радну групу против загађења иако већ постоји, а за три године се састала једанпут. То је сигуран знак да они раде само под притиском и да се боје масе - уверена је ова грпа грађана.

Еко стража подсећа на захтеве који су достављени на три адресе државних органа:

- "од председника Владе - да поштује устав и законе које су сами прописали, да престану да обмањују народ како загађења нема јер их сопствена агенција за мониторинг у томе демантује. Тражимо да влада усвоји тренутне планове квалитета ваздуха, обавештава адекватно јавност о тренуцима повишених концентрација и да направи јасну стратегију. Хоћемо сваких месец дана да обавесте јавност о томе шта је урађено за период од претходних месец дана, а уколико ми као јавност нисмо задовољни, неко мора сносити одговорност.
- од јавног тужиоца - да успостави систем санкционисања загађивача организовањем судства и координацијом са осталим институцијама. Да уколико постоје административне потешкоће да се загађивачи процесуирају, пронађе решење са остатком доносилаца одлука како би се сви загађивачи адекватно санкционисали, тачније да обезбеди постулат из закона: "загађивач или његов правни следбеник обавезан је да отклони узрок загађења и последице директног или индиректног загађења животне средине"
- од председника Републике Србије тражимо да се у складу са својим надлежностима не меша и не опструира грађане у борби за јавни интерес".

ФБ ДОГАЂАЈ

Еко стража у међувремену упућује јавност на специјални извештај Уједињених нација о "жртвованим зонама" - 50 најзагађенијих места на планети. Бор је под редним бројем 22.

ПРИЛОГ:  UN Special - Sacrifice Zones (50 of the most polluted places on Earth)

Извор: ПРВИ ПРВИ НА СКАЛИ

Print Friendly, PDF & Email
Taгови:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Повезани чланци

Претражите сајт

© Copyright 2022 Eкологија Крагујевац
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram