Препоручујемо

Да ли је сеча шума у Шумадији разлог за бригу?

2. августа 2022.

Климатске промене, високе цене енергената, али и забринутост за животну средину разлог су због кога над својим окружењем стрепе многи грађани наше земље. Тако је у самом центру Србије, у Шумадији, тачније селу Борач, где су грађани приметили да је у току сеча стабала.

С обзиром на то да смо се већ бавили темом сече шума и пошумљавања, обратили су нам се како бисмо потражили одговор.

А он је стигао из Шумског газдинства Крагујевац у оквиру Србијашума, надлежног за ову територију: Реч је о планској сечи, по планским документима. Врши се прореда сече за 2022. годину и трајаће оквирно још десет дана.

На питање да ли је у плану пошумљавање овог простора, објаснили су нам да се оно не ради у проредним сечама, "јер ту нема истих сеча, тако да се после таквих сеча шума природно обнови".

Према Општем упутству за газдовање шумама Србије, прореде су део неге шума. Одвијају се у складу са развојном фазом стабала, броју стабала, здравственом стању стабала, намени, условима терена и другим критеријумима.

Шумско газдинство Крагујевац је организационо подељено на две шумске управе. У саставу шумског газдинства налазе се два расадника, четири заштићена подручја и једно ловиште. Према подацима за 2021. годину, под шумом је 25.228,34 ха. Планирани принос за 10 година износи 568.784,3 м3.

Подсетимо, под шумама у Србији налази се 2.252.400 хектара, односно 30,7% од укупне њене површине (у Војводини 7,1%, у средишњој Србији 37,5%, на Косову и Метохији 42,1%). Тиме смо се сврстали у државе које су средње шумовите. Шумовитост у односу на глобални аспект блиска је светској, која износи 30%, а нешто нижа од европске, која је у просеку око 46%.

Према прелиминарним подацима сакупљеним 2021. године за потребе Националне инвентуре шума Републике Србије, који још нису званични, долази се до податка да је очекивана шумовитост око 39%, рекли су раније за еКапију у Србијашумама и додали: Према нацрту Просторног плана Републике Србије 2021-2035, планира се да се процењена оптимална шумовитост (око 41%) достигне до 2035. године. Шумарски стручњаци ће се трудити да остваре планове и задатке који буду усвојени у наредном периоду.

Фото: Борачки крш - Александар Парезановић
А. К.
Извор: Екапија

Print Friendly, PDF & Email
Taгови:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Повезани чланци

Претражите сајт

© Copyright 2022 Eкологија Крагујевац
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram