Препоручујемо

Четири предлога за прву доделу признања ’Крагујевачки слез’

15. маја 2023.

На Јавни позив Природно-математичког факултета и удружења ПРВИ ПРВИ НА СКАЛИ за достављање предлога за прву доделу годишњег признања у области заштите животне средине – "Крагујевачки слез", приспела су четири предлога:

 • 1. предлог - неформално удружења грађана "Виша сила"; подносилац Александар Крстић;
 • 2. предлог - Предшколска установа "Врабац"; подносилац Бојан Влашковић;
 • 3. предлог - новинар Мирослав Јовановић; подносилац проф. др Снежана Симић;
 • 4. предлог - ОШ "Јован Поповић"; подносилац Снежана Васић.

ИЗВОД ИЗ КАНДИДАТУРА

Неформално удружење грађана "Виша сила" уназад две године активно ради по питањима еколошког освешћивања локалног становништва, унапређења живота у локалној заједници, као и скретања пажње на локалне проблеме надлежнима.

Предшколска установа "Врабац" је номинована због резултата васпитно-образовног рада у области екологије и подизања еколошке свести. "Врабац" је учествовао у више пројеката за децу предшколског и школског узраста у Крагујевцу у 2022. години.

Новинар Мирослава Јовановића је аутор серијала "Вода = живот, очување = будућност" који чини 17 обимних, свеобухватних текстова објављених у "Крагујевачким новинама" у периоду од 21. априла до 29. децембра 2022. године.

ОШ "Јован Поповић" кроз своје активности пружа ученицима једно од основних права детета, а то је право на здраву животну средину, које је основ за остваривање бројних других права детета. Тим школе је спровео више пројеката у 2022. години.

ОДЛУКА 20. МАЈА, ДОДЕЛА 27. МАЈА

Одлука о добитнику "Крагујевачког слеза" биће објављена на порталу удружења ПРВИ ПРВИ НА СКАЛИ и сајту Екологија Крагујевац 20. маја 2023. године.

Одлуку ће донети петочлани Жири који сачињавају:

 • руководилац Ботаничке баште доц. др Снежана Бранковић, председник Жирија;
 • члан Градског већа за унапређење и заштиту животне средине Стефан Никезић, члан Жирија;
 • начелник Одељења за заштиту животне средине Градске управе за развој и инвестиције мр Драган Маринковић, члан Жирија;
 • представник крагујевачког удружења по позиву Марија Симић Савић (УГ Екомар), члан Жирија;
 • представник иницијатора награде Дејан Милошевић (УГ ПРВИ ПРВИ НА СКАЛИ), члан Жирија.

Председник Жирија уручиће признање добитнику на свечаној додели у Ботаничкој башти 27. маја 2023. године.

О ПРИЗНАЊУ

"Крагујевачки слез" је признање покренуто са циљем да се подстичу заштита и унапређење животне средине на територији града Крагујевца кроз истицање свих субјеката који активно учествују у очувању и заштити животне средине.

"Крагујевачки слез" се додељује за дело или активност која представља најупечатљивији допринос заштити и унапређењу животне средине на територији Крагујевца у протеклој години.

Кандидати за стицање признања могла су да буду физичка или правна лица која имају пребивалиште односно седиште на територији града Крагујевца.

Признање се уручује у облику Повеље.

Под достигнућем се подразумевају активности које:

 • отварају еколошке проблеме на територији Крагујевца и доносе њихова решења;
 • покрећу локалну заједницу да узме учешће у тим решењима и осталим еколошким акцијама, активно учествује у очувању и заштити животне средине;
 • развијају еколошку свест и одговорност кроз различите форме, као што су специјализовани садржаји за РТВ и интернет гласила, књиге, научни и стручни радови, као и вођење еколошких акција, спровођење пројеката, организовање предавања, културно-уметничких и спортских садржаја који афирмишу заштиту животне средине и др.

О КРАГУЈЕВАЧКОМ СЛЕЗУ

Крагујевачки слез (Althaea kragujevacensis Panč., Fl. Princ. Serb. 200, 1874) био је локално ендемична врста централног дела Србије. Сматра се да је била распрострањена на територији Крагујевца – на Метином брду и између Враћевшнице и Љуљака.

Врста је ишчезла из природе. Крагујевачки слез је заувек нестао из светског генофонда и припада категорији глобалано ишчезлих таксона (ЕX), према Црвеној књизи флоре Србије. Претпоставља се да је главни узрок ишчезавања ширење градског подручја Крагујевца.

Врста је вероватно поседовала слична лековита својства као и обичан слез, међутим, фармаколошки није била испитивана.

Иако подаци указују да је крагујевачки слез некада гајен у ботаничкој башти у Копенхагену и Ботаничкој башти "Јевремовац" у Београду, после описивача, Јосифа Панчића, врста више никада није пронађена (место публиковања: Панчић, Ј. – "Флора Кнежевине Србије или васкуларне биљке, које у Србији дивље расту") у Србији.

Најновија истраживања флоре околине Крагујевца потврђују да овај таксон више не расте на класичном налазишту.

Инспирисани овом јединственом појавом у заједници којој припадају, као и наградом "Зелени лист" из акције Радио Београда која постоји од 1983. године, чији су добитници удружење ПРВИ ПРВИ НА СКАЛИ (за 2019) и Ботаничка башта ПМФ-а (за 2021), у садејству са суграђанима и Жиријем, покретачи "Крагујевачког слеза" проналазиће "врсту" која својим достигнућима служи као узор у непрестаној борби за очување и унапређење животне средине, а тако и јавног здравља.

Извор: ПРВИ ПРВИ НА СКАЛИ

Print Friendly, PDF & Email
Taгови:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Повезани чланци

Претражите сајт

© Copyright 2022 Eкологија Крагујевац
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram