Препоручујемо

Чепом до осмеха и ПРВИ ПРВИ НА СКАЛИ: Чисто из љубави - очистимо Метино Брдо #2 (10. мај, 10:00)

6. маја 2023.

Удружења "Чепом до осмеха" из Новог Сада и ПРВИ ПРВИ НА СКАЛИ (ППНС) спровешће заједничку хуманитарну и еколошку акцију "Чисто из љубави - очистимо Метино Брдо #2" у среду 10. маја од 10 часова.

Окупљање је на Метином Брду иза амбуланте "Бресница" од 9:30. На том месту ће се најпре прикупљати чепови и делити опрема за наредну активност. Од 10 часова следи акција чишћења која ће потрајати до 13 часова.

МАПА ЛОКАЦИЈЕ ЗА ОКУПЉАЊЕ:

"Чепом до осмеха" се бави сакупљањем пластичних чепова, чиме обезбеђује финансијска средства за рециклажу и куповину помагала за децу са сметњама у развоју на нивоу целе Србије.

- Поносни смо носиоци награде за најбољу дугорочну волонтерску акцију у Републици Србији, па и шире. До сада смо заједничким снагама успели да обезбедимо 72 помагала за децу и сакупимо око 850 тона пластичних чепова, каже Андреа Гашпар из овог удружења.

Чепови који се сакупљају су разноврсни - од различитих амбалажа (јогурта, млека, сокова, минералне воде…), до поклопаца фломастера, пасти за зубе, купки, крема за тело…, појашњава Андреа.

- Дакле, сви пластични чепови који се могу наћи у домаћинству се сакупљају, како бисмо заједничким снагама помогли деци. Прикупљене чепове наши волонтери односе у рециклажни центар, где се чепови рециклирају. Затим, од уплаћених средстава од рециклаже, купујемо помагало деци са сметњама у развоју и/или инвалидитетом, која имају потешкоће у свакодневном животу, тако да ћемо веома радо понети све чепове које буду сакупили Крагујевчани на Метином Брду у среду 10. маја.

О споју еколошког и хуманитарног каратера акције у Крагујевцу, Андреа каже:

- Како су нам унапређење положаја особа са инвалидитетом и брига о животној средини приоритет, одлучили смо да Дан планете Земље славимо сваки дан, да се снажније повежемо са јавним, приватним и невладиним сектором, са еколошким организацијама, ученицима, студентима, свим заинтересованим грађанима и подигнемо свест о важности заштите животне средине на виши ниво. Прва активност је едукативна - кроз радионице и предавања, а друга - акција чишћења одређене локације у граду. Управо из наведених разлога долазимо у Крагујевац на Метино Брдо у среду, како бисмо заједно спровели акцију чишћења те локације са удружењем ПРВИ ПРВИ НА СКАЛИ и свим заинтересованим Крагујевчанима које позивамо да нам се прикључе.

- Најбоља одбрана од свих ненормалности које нас окружују је испољавање сваке врсте нормалности, пре свега кроз заједништво, солидарност, акцију. У овој међуградској акцији спајамо Нови Сад и Крагујевац, еколошке и хуманитарне циљеве. Позивам све суграђане да се окупимо и дочекамо Новосађане који нам долазе, донесемо што више чепова као прилог за обезбеђивање неопходних помагала, а потом да заједно наставимо са сређивањем овог крагујевачког видиковца, поручује Дејан Милошевић, оснивач ППНС.

Од учесника се очекује само добра воља, да и на овај начин покажу љубав према Крагујевцу, а све остало што је потребно за акцију је обезбеђено - алат, кесе/џакови, рукавице, освежење (вода и храна), мајице и качкети. Омогућена је и онлајн пријава ОВДЕ како би се, поред осталог, благовремено обезбедиле мајице адекватне величине и у потребној количини.

Ова званично најбоља дугорочна волонтерска организација у Србији спроводи се током априла и маја у десет градова: Ћуприја - 4. април, Лесковац - 21. април, Прокупље - 22. април, Крушевац - 9. мај, Крагујевац - 10. мај, Горњи Милановац - 11. мај, Сента - 16. мај, Нова Пазова - 19. мај, Сомбор - 23. мај, Зрењанин - 27. мај.

Акција је наставак великог чишћења Метиног Брда, започетог 22. априла такође као саставни део једне националне кампање - Заврни рукаве. Тада је прикупљено преко 150 кеса које је преузело ЈКП Шумадија.

ГАЛЕРИЈА ППНС ЗАВРНИ РУКАВЕ #10: ОЧИСТИМО МЕТИНО БРДО!

Акција 10. маја укључиће и грубље радове, уклањање крупнијег отпада, шута и растиња са Метиног Брда које ће такође да преузме крагујевачко ЈКП.

Мајска акција започеће постављањем информативне табле "Не бацај смеће - ПОШТУЈ ЗЕМЉУ!" коју припремају Ботаничка башта Природно-математичког факултета и удружење ПРВИ ПРВИ НА СКАЛИ.

Одвијаће се на Светски дан физичке активности, познат по слогану "Кретањем до здравља" - што даје пун смисао акцији на Метином Брду.

Акцију "Чисто из љубави" подржава Лидл Србија.

Извор: ПРВИ ПРВИ НА СКАЛИ

Print Friendly, PDF & Email
Taгови:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Повезани чланци

Претражите сајт

© Copyright 2022 Eкологија Крагујевац
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram