Препоручујемо

Чекајући ветар, 27. 11. 2022.

27. новембра 2022.

„… нуклеарна хајдучија…"
Академик Зоран Петровић

После рата, Југославија је била једна од једанаест земаља на свету које су започеле истраживања у области нуклеарних наука. Било је амбициозно, али није тачна прича о намери прављења нуклеарне бомбе. Ако ништа друго, за то нисмо имали довољно уранијума. Годинама је на снази мораторијум на нуклеарке, а и Европу и нас дрма енергетска криза. У САНУ је одржан научни скуп о потреби, могућности и перспективама нуклераних електрана у енергетици Србије.

Већина се штрецне на помен ГМО и не желимо га на свом јеловнику. Зато лагано може да нам прође ГЕО јер, углавном, не знамо шта је. Генетички едитовани, односно преуређени организми - нова генерација. Европска комисија предлаже да се прописи олабаве и да ГЕО без превише контроле постане прехрамбена свакодневица. Шта то значи и како би могло да се одрази на Србију - о томе говори проф. др Татјана Бранков.

АРХИВА ППНС Иновације у прехрамбеном систему: Пољопривреда као сектор глобалне индустријске економије; ГМО; Органска производња - проф. др Татјана Бранков

Напољу је хладно, па напуштене маце траже топлоту и заклон. Обратите пажњу, можда су одабрале хаубу вашег аутомобила.

Данас у 15 сати испред Владе Србије протест. Позив на протест упућују удружени грађани, оснивачи Савеза еколошких организација Србије (СЕОС), а придружују им се пољопривредници. Захтевано је да се Народна иницијатива са 38.000 потписа грађана Србије стави на дневни ред седнице Народне скупштине, да се о њој расправља. За сада се не показује воља да се то уради иако би по закону морало.

Аутор и водитељ емисије: Александра Вукићевић
Фото: ПРВИ ПРВИ НА СКАЛИ

ПРЕСЛУШАЈ - ОВДЕ.

Чекајући ветар - еколошки магазин Радио Београда 2 који се бави односом човека и животне средине, човека и природе. Емитује се недељом од 9 до 10 сати.

Print Friendly, PDF & Email
Taгови:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Повезани чланци

Претражите сајт

© Copyright 2022 Eкологија Крагујевац
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram