Препоручујемо

Чекајући ветар, 25. 12. 2022.

26. децембра 2022.

Ваздух - заједничко добро

У старом Риму кожарске радионице су измештали ван града јер су схватали да загађују. У Душановом законику постојала је одредба о забрани прекомерног сечења шума у корист рударења. Дакле, имало се и загађења, али и знања. Кад је код нас јавност сатерала власт у ћошак, прву меру им је шапнула Марија Антоанета - јер како иначе објаснити да су се од свега досетили субвенције за електричне аутомобиле. Још нико нема монопол на ваздух, мада жеља сигурно постоји, али да ли сви удишемо исти или се и ту делимо на богате и сиромашне? Представљена је књига Предрага Момчиловића "Ваздух као заједничко добро."

Да би отпад био ресурс треба да се измери и сортира, да се види колико чега има и шта од тога може да се рециклира. А да га не би спаљивали у кухињском шпорету, грађани треба да имају где да га баце. За прво - комуналним предузећима често фали вага, а за друго контејнери. У Србији је урађена до сада најкомплетнија морфологија отпада. Чућете Милицу Лукић.

Испред Музеја Војводине у Новом Саду обрађује се башта са биљкама које су гајили и јели наши далеки преци - пре седам до десет хиљада година. Археоботаничар Александар Медовић за следећу годину најављује још већу, богатију и "старију" и позива све да уђу у Музеј јер култура "не уједа".

И не бацајте петарде у част Нове године и црквених празника. Повредићете се, можда платити казну, а много ћете уплашити децу са аутизмом, куце и маце. Не будите наопаки ви, довољно је наопако што је бацање петарди кажњиво, а продаја није.

Фото: Радио Београд 2
Аутор и водитељ емисије: Александра Вукићевић

ПРЕСЛУШАЈ: ОВДЕ

Чекајући ветар - еколошки магазин Радио Београда 2 који се бави односом човека и животне средине, човека и природе. Емитује се недељом од 9 до 10 сати.

АРХИВА ППНС ВЛАДА УСВОЈИЛА ПРОГРАМ ЗАШТИТЕ ВАЗДУХА ДО 2030.

Далеко најизраженији утицај на здравље уочен је при излагању суспендованим честицама ПМ2,5, за које је моделирањем за референтну 2015. годину добијена процена од 9.773 превремених смртних случајева, и више од 92.000 година скраћеног животног века.

Утицај на здравље загађујуће материје ПМ2,5:

  • хронични морталитет (30+) - случајеви превремене смрти: 9.773
  • бронхитис код деце старости од шест до 12 година - додатни случајеви: 22.762
Print Friendly, PDF & Email
Taгови:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Повезани чланци

Претражите сајт

© Copyright 2022 Eкологија Крагујевац
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram