Препоручујемо

Чекајући ветар, 23. 4. 2023.

23. априла 2023.

Овде вода не гаси ватру

После више од сто тридесет дана на барикадама, мештани села Дадинце код Власотинца дочекали су одлуку Министарства грађевине о поништењу грађевинске дозволе за мини хидроелектрану Беско на Рупској реци. Јесу срећни, али су и тек сада спремни да наставе борбу - и своју и туђе. Они су још један пример активизма у Србији због којег истраживачи из развијених земаља долазе да уче од нас. О томе говори Жаклина Живковић из Иницијативе Право на воду.

Бор - црна тачка у зеленом прстену, град бакра и дима, налази решења да се отпадна топлота из металургије користи за грејање. Домаћински, али не и иновативно - само би да се врате на оно што су имали седамдесетих година. Друштво младих истраживача Бор представило је планове за коришћење отпадне топлоте и рекултивацију рударских јаловишта.

Да се стари билборди не би спонтано разграђивали у природи хиљаду и по година, у Удружењу Еко Баг од њих праве употребне предмете: од торбица за шминку, преко торби за лаптопове до торби за електричне тротинете.

Своје предлоге за Црни и Зелени лист даће Милан Стојановић, дописник Н1 из Ниша.

Фото: Радио Београд 2
Аутор и водитељ емисије: Александра Вукићевић

ПРЕСЛУШАЈ: ОВДЕ

Print Friendly, PDF & Email
Taгови:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Повезани чланци

Претражите сајт

© Copyright 2022 Eкологија Крагујевац
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram