Препоручујемо

Чекајући ветар, 22. 1. 2023.

29. јануара 2023.

Правда за дрвеће

Тужба мештана Великих Црљена против Електропривреде Србије због загађења животне средине спада у оне које се воде по хитном поступку. После две године процес је и даље на почетку јер су тако у могућности. Не мештани - они имају само адвоката, а ЕПС читав државни апарат. А стране рударске компаније, упркос привременим забранама истраживања, а и губицима у милијардама долара - неће отићи одавде. Неће, док год су домаћи закони наштеловани у њихову корист. Чућете адвоката Сретена Ђорђевића.

Студенти Технолошког факултета у Лесковцу са својом професорком Маријом Тасић организују акције сакупљања стакла, од тог новца купују саднице и саде дрвеће на локацијама одобреним од Општине. У првих пет година обавезно је свакодневно заливање, па пакују балоне за воду у ауто и обилазе локације, досипајући воду са јавних чесми. За то време радници Паркинг сервиса уредно им пишу казне за непрописно паркирање, а Градско зеленило неће да преузме обавезу заливања јер, како кажу, није у њиховој надлежности. Већина садница се осушила. Професорка и студенти не одустају - следећа акција је на пролеће.

И овогодишњи Еко календар, ауторке Љиљане Ђуровић, доноси 365 разлога да бринете о животној средини, а Соларни калкулатор, који представља Тијана Јаковљевић, помаже да спремно уђете у улогу купца-произвођача струје.

Фото: Радио Београд 2
Аутор и водитељ емисије: Александра Вукићевић

ПРЕСЛУШАЈ: ОВДЕ

Чекајући ветар - еколошки магазин Радио Београда 2 који се бави односом човека и животне средине, човека и природе. Емитује се недељом од 9 до 10 сати.

АРХИВА ППНС ВЛАДА УСВОЈИЛА ПРОГРАМ ЗАШТИТЕ ВАЗДУХА ДО 2030.

Далеко најизраженији утицај на здравље уочен је при излагању суспендованим честицама ПМ2,5, за које је моделирањем за референтну 2015. годину добијена процена од 9.773 превремених смртних случајева, и више од 92.000 година скраћеног животног века.

Утицај на здравље загађујуће материје ПМ2,5:

  • хронични морталитет (30+) - случајеви превремене смрти: 9.773
  • бронхитис код деце старости од шест до 12 година - додатни случајеви: 22.762
Print Friendly, PDF & Email
Taгови:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Повезани чланци

Претражите сајт

© Copyright 2022 Eкологија Крагујевац
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram