Препоручујемо

Чекајући ветар, 21. 8. 2022.

22. августа 2022.

Та дивна створења

Нутрија се чешка по глави на шеталишту; шакал се шуња око куће; из пукотине на фасади вири слепи миш, а дивље свиње са Великог ратног острва посећују Калемегдан. Нутрије су својевремено довели да буду крзно, па их пустили када је по сао пропао, а шакалима добро иде због нашег односа према ђубрету. О томе говори Милан Пауновић из Природњачког музеја Београда.

Немојте нагло да мршавите, посебно не на своју руку - сјуриће вам се хемикалије из масног ткива у крвоток. Које хемикалије? Па, оне којима смо свакодневно изложени, а да о томе и не размишљамо. Неке од њих глуме хормоне штитне жлезде, толико успешно да им организам потпуно верује. Чућете др Маријану Ћурчић.

У Општини Ражањ и даље се израђују црепуље, суд у коме се пекао хлеб, на исти начин како се то радило деценијама - без алата. Посебна глина са Црепуљарског брда гњечила се ногама, а посуда обликовала рукама. Једина разлика је што су то тада радили мушкарци, а данас их израђују жене и што више нису само за пецива, већ за сва јела домаће кухиње.

Аутор и водитељ емисије је Александра Вукићевић.

ПРЕСЛУШАЈ - ОВДЕ

Чекајући ветар - еколошки магазин Радио Београда 2 који се бави односом човека и животне средине, човека и природе. Емитује се недељом од 9 до 10 часова.

Екологија Крагујевац: Добитници Зеленог листа

Print Friendly, PDF & Email
Taгови:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Повезани чланци

Претражите сајт

© Copyright 2022 Eкологија Крагујевац
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram