Препоручујемо

Чекајући ветар, 20. 11. 2022.

21. новембра 2022.

Еколошка тужба

Ових дана очекује се пресуда поводом тужбе коју је против ЕПС-а поднео РЕРИ (Регулаторни институт за обновљиве изворе и животну средину), а због угрожавања здравља грађана услед вишеструког прекорачења дозвољених емисија сумпор диоксида из термоелектрана Никола Тесла и Костолац. Тужба би, правно гледано, морала да буде добијена и поред свих подметања камења у точкове: одбијања инспекције да изађе на терен; недостатка судских вештака; пристајања, па брже-боље одустајања стручњака када схвате ко је са друге стране… А ЕПС-у се неће десити ништа. То је еколошка тужба којом би им само било наложено да престану да загађују. Не морају да послушају. Једино што би, у том случају, носили жиг одговорности за болести и смрти. И што би се то упорно, гласно и јавно говорило. Чућете Христину Војводић и Јована Рајића.

Неколико месеци пре почетка грејне сезоне многи градови у Србији су увелико премашили дозвољени број дана са прекомерним загађењем. Има и градова који нису на листи, али само зато што немају мерење ПМ честица. У Београду је одржан још један Протест за безопасан ваздух, у организацији Еко Страже.

Добар пречистач ваздуха већина не може себи да приушти. Ту могу да нам помогну биљке: лозице, фикус, свекрвин језик… све оне са великим зеленим листовима - чисте ваздух од хемикалија и повећавају количину кисеоника у затвореном простору. О томе говори др Бојана Мандић.

Аутор и водитељ емисије је Александра Вукићевић.

ПРЕСЛУШАЈ: ОВДЕ.

Чекајући ветар - еколошки магазин Радио Београда 2 који се бави односом човека и животне средине, човека и природе. Емитује се недељом од 9 до 10 сати.

Print Friendly, PDF & Email
Taгови:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Повезани чланци

Претражите сајт

© Copyright 2022 Eкологија Крагујевац
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram