Препоручујемо

Чекајући ветар, 18. 12. 2022.

18. децембра 2022.

Све је на грађанима

Кровови зграда у новобеоградском Блоку 44 садрже азбест, некада хит материјал, данас забрањен у већини земаља због утврђеног канцерогеног дејства. Због старости и утицаја временских прилика, плоче су почеле да се круне, ветар разноси честице, па их удишу и они који немају азбест на крову. Разумевање институција за проблем оличено је у ставу: Ако вам смета - мењајте кров. О свом трошку, разуме се. Ми немамо пара. И нисмо надлежни. Ви сте надлежни - то каже Закон о становању. Чућете Дејана Бојовића из Српске асоцијације за рушење, деконтаминацију и рециклажу и Наташу Ковачевић, станарку једне од зграда у Блоку 44.

Проблемом азбеста бавио се и портал ПРВИ ПРВИ НА СКАЛИ и подсетио: у Србији је употреба азбеста забрањена 2011. (осам годинама након већине земаља ЕУ). Рудник азбеста у Страгарима, највећи у Европи, не ради, али је након затварања остала азбестоза – професионално обољење плућа изазвано азбестом (Српско лекарско друштво има научне радове о томе, такође и Медицински факултет у Београду: "Здравствени ефекти изложености азбесту у радној и животној средини" - проф. др Петар Булат), као и јаловиште чије би коначно уклањање (иако скупо и ризично – по опису проф. Булата) било и "психолошко растерећење за мештане после свих ових година…"

Савски блокови би могли да постану паркиралиште за Аду циганлију. Пре две и по године петицијом је остварена мала победа - бар се неће дирати Улица Омладинских бригада и чувени дрворед липа. Међутим, предновогодишња атмосфера уназад неколико година код доносилаца одлука у Београду инспирише увек исто понашање: нешто што грађани не желе угура се тамо где мисле да се не види, очекујући да су заузети празничном и славском грозницом, а покривени законом и ушушкани у много нерадних дана који само што нису. Али, неко је видео и разгласио. И опет се сакупљају потписи - овога пута са више воље и љутње. О томе говори Маја Ђурић.

Блатологија и земљана архитектура имају све више поклоника. Природни, чисти и чврсти материјали дишу и могу да трају вековима. Чућете Драгану Којичић.

Фото: Радио Београд 2
Аутор и водитељ емисије: Александра Вукићевић

ПРЕСЛУШАЈ: ОВДЕ

Чекајући ветар - еколошки магазин Радио Београда 2 који се бави односом човека и животне средине, човека и природе. Емитује се недељом од 9 до 10 сати.

Print Friendly, PDF & Email
Taгови:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Повезани чланци

Претражите сајт

© Copyright 2022 Eкологија Крагујевац
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram