Препоручујемо

Чекајући ветар, 14. 5. 2023.

15. маја 2023.

Са укусом дома

Постоји у Србији рударско јаловиште из римског периода на коме и даље не расте ништа и неће још дуго. На Хомољу се планира отварање рудника злата иако, по процени стручњака, овог племенитог метала има мало. Рудник би радио седам година, вртеле би се ту неке милијарде, али најмање за Србију и Жагубицу - ову Жагубицу која је сада једно од три најчистија места код нас. Чућете др Драгану Ђорђевић и проф. др Ратка Ристића.

Из Рашке сигурно нећете отићи гладни, а свакако једите и хлеб јер Рашчани држе до тога и кажу: Где има хлеба - има и уз хлеба. Одакле топоним Маркови колачи; откуд најфинија бечка кафа са шлагом пре више од сто година и откуд куглоф и пилећи паприкаш тамо где се очекује претежно оријентална кухиња?

Кулинарско богатство овог краја, бар његов велики део, представљено је кроз „Рашку куварицу", где се уз рецепте ужива и у бројним изрекама и афоризмима.

Реализује се пројекат „Ка зеленом саобраћају", у оквиру којег је основана и мрежа бициклистичких удружења Институт за урбану мобилност. О томе говори Зоран Буквић из Удружења грађана Улице за бициклисте.

Фото: Радио Београд 2
Аутор и водитељ емисије: Александра Вукићевић

ПРЕСЛУШАЈ: ОВДЕ

Чекајући ветар - еколошки магазин Радио Београда 2 који се бави односом човека и животне средине, човека и природе. Емитује се недељом од 9 до 10 сати.

АРХИВА ППНС

  • ШТА ЈЕ ИСТРАЖИВАНО НА ТЕРИТОРИЈИ КРАГУЈЕВЦА?
  • КО ЈЕ БИО УКЉУЧЕН У ИСТРАЖИВАЊЕ ЛИТИЈУМА НА ТЕРИТОРИЈИ КРАГУЈЕВЦА?
  • ЗВУЧНА ИМЕНА ПОВЕЗАНА (И) СА РИО ТИНТОМ
  • МОЖЕ ЛИ КРАГУЈЕВАЦ СТРАТЕШКИ ДА СЕ (ОД)БРАНИ ОД ИСТРАЖИВАЊА ЛИТИЈУМА?
  • ПРИМЕДБЕ УДРУЖЕЊА ПРВИ ПРВИ НА СКАЛИ КАО ПРЕДПОЗИВ СУГРАЂАНИМА
  • ЛИТИЈУМ ИСТРАЖИВАН НА ТЕРИТОРИЈИ КРАГУЈЕВЦА ОД 2011. ДО 2015.
Print Friendly, PDF & Email
Taгови:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Повезани чланци

Претражите сајт

© Copyright 2022 Eкологија Крагујевац
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram