Препоручујемо

Адвокат Ђорђевић: Еуро литијуму инспектор забранио коришћење пољопривредног земљишта

27. септембра 2022.

Инспектор Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде донео је неколико решења којим се компанији Еуро Литијум Балкан забрањује коришћења пољопривредног земљишта, од прве до пете класе у непољопривредне сврхе у катастарским општинама Шушеока и Лукавац, потврдио је за Н1 адвокат Сретен Ђорђевић, правни заступник покрета грађана „Марш са Колубаре“.

Он је нагласио да је његова адвокатска канцеларија још у новембру прошле године поднела пријаву републичкој инспекцији за пољопривреду и шумарство и указала на сумњу на незаконито пословање компаније Еуро Литијум Балкан у оквиру пројекта Ваљево – Мионица и пројекта Ваљево – Север.

АРХИВА ППНС ЗАБРАЊЕНИ РАДОВИ ЕУРО ЛИТИЈУМ БАЛКАН, ЖРТВЕ ИСТРАЖИВАЊА ОСТАЛЕ БЕЗ ВОДЕ, 7. 12. 2021.

По досадашњим сазнањима адвоката Ђорђевића ово је прво, или једно од првих решења ове врсте у Србији, против рударских компанија.

По тврдњама Ђорђевића, Одељењу пољопривредне инспекције ресорног Министарства је требало више месеци да прибави релевантну документацију.

„Из дописа који нам је стигао средином септембра произилази да је Министатрство током јуна донело више решења против компаније Еуро Литијум Балкан и да је током инспекцијског назора утврђено више незаконитости у раду ове компаније, што би се могло свести на чињеницу да компанија Еуро Литијум Балкан годинама у назад на пољопривредном земљишту, од прве до пете класе, изводи грађевинске и рударске радове што је апсолутно забрањено законом. Они нису прибавили одговарајуће дозволе, они немају ни решења о промени намене тог земљишта. Из угла прописа о пољопривреди они су потпуно на дивље радили све ово на терену, на шта нису имали права. Не само што су копали бушотине и радили одређена геолошка истраживања, ту има података о томе да су они за потребе тих истраживања трасирали путеве у дужини од више стотина метара на обрадивом земљишту“ , рекао је за Н1 адвокат Ђорђевић.

Подсетио је да је у долини Колубаре земљиште најквалитеније, прве, друге, треће класе и навео да је сво то земљиште противзаконито од стране компаније Еуро Литијум Балкан окупирано.

АРХИВА ППНС АДВОКАТ СРЕТЕН ЂОРЂЕВИЋ: РИО ТИНТО ГОВОРИО НЕИСТИНЕ, 25. 1. 2022.

„Министарство је констатовало, односно инспекција, да су докази који су прикупљени у овом поступку инспекцијског надзора и контроле били довољни да се потврди наша сумња да су истражне бушотине више десетина, понекад и стотине пута садржале у себи отпадне воде, односно рударске воде које садрже више стотина пута бора од дозвољених. Такво земљиште није могуће да више буде употребљивано за пољопривредну производњу“, рекао је Ђорђевић.

Обавештење о вршењу истражних радњи литијума и бора у катастарским општинама Шушеока и Лукавац и испуштања опасних и штетних материја на пољопривредно земљиште – хитне мере ради спречавања или отклањања опасности по живот или здравље људи, имовину веће вредности, животну средину или биљни и животињски свет Пољопривредна републича инспекција доставила је надлежнима у Министарству рударства и енергетике, Одељењу рударске и геолошке инспекције, Министарству унутрашњих послова Србије, сектору за ванредне ситуације, одељењу за ванредне ситуације у Ваљеву, Републичкој инспекцији за заштиту животне средине, Министарству за заштиту животне средине, начелнику Колубарског управног округа, инспекцији рада, грађевинској и санитарној инспекцији и Републичкој дирекцији за воде.

Милена Кузмановић
Фото: Foto: Eurolithium; Advecolaw
Извор: Н1, 26. 9. 2022

Print Friendly, PDF & Email
Taгови:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Повезани чланци

Претражите сајт

© Copyright 2022 Eкологија Крагујевац
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram